top of page

Starten met je eigen zaak kan op verschillende manieren

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2022

*** Starten met je eigen zaak kan op verschillende manieren ***

Meestal vertrekt het vanuit de situatie waarin je jezelf bevindt. Leer hieronder meer over de mogelijkheden. (Wil je vertrekken vanuit een waardeverhaal? Daarover schrijf ik volgende maand meer tips.)


· Ben je werknemer? En wil je graag iets van jezelf stilaan opstarten?

Je kan dan starten in bijberoep. Met voldoende tijd om ervaring op te doen en fun in business op te bouwen. Deze stap is voor iedereen haalbaar tot op een zeker hoogte, waarbij je bijberoep méér inkomsten en dus wellicht ook méér werk begint te krijgen. De kosten(*) om een bijberoep te starten zijn bijna verwaarloosbaar als er minder dan ongeveer 13.000 euro inkomsten uit verder vloeien.


(*) Wat moet je zoals betalen om je bedrijf te starten als je een eenmanszaak opricht

1. Registratiekosten en BTW nummer aanvragen : +-90 euro

2. Minimum Sociale bijdrage : <dan 90 euro per kwartaal

3.Belastingen op het bedrag van je netto belastbaar inkomen (kort door de bocht : een percentage op je opbrengsten min kosten)

3. BTW (als je BTW van klanten hebt ontvangen hebt min de BTW die je aan leveranciers hebt betaald.)

4. bijkomende vergunningen : bijvoorbeeld FAVV +- 100 euro per jaar


· Ben je werknemer en wil je de gebaande paden liever verlaten?

Heb je er genoeg van om te werken voor een “baas”? Je kan ten allentijde onmiddellijk starten als full time ondernemer. Je neemt de sprong naar het diepe , laat alles achter je en je start met het bouwen van een eigen inkomen en je eigen bedrijf. Deze stap is niet voor iedereen weggelegd. Toch ontmoet ik méér en méér mensen die deze stap recent hebben gezet.


als eenmanszaak :

1. Minimum Sociale bijdrage : > dan 780 euro per kwartaal (afhankelijk van je inkomsten)

2. VAPZ – SVAPZ – IPT om je extra zekerheden in te bouwen als ondernemer.

3. Belastingen op het bedrag van je netto belastbaar inkomen (kort door de bocht netto belastbaar inkomen is gelijk aan opbrengsten min kosten als je een éénmanszaak opricht)

4. BTW (als je ook BTW ontvangen hebt)

5. bijkomende vergunningen : FAVV +- 100 euro per jaar


Zet je de stap naar een venootschap? Dat zijn er no extra kosten

6. Ga je een notaris inschakelen om een vennootschap op te richten , dan heb je natuurlijk wel wat extra kosten. Het oprichten van je vennootschap (ongeveer 800 euro voor de oprichting an sich + kosten voor de diensten van jouw notaris)

7. Ook je boekhouder zal meer aanrekenen, want de boekhouding heeft ook wat meer om handen.


· Zit je even zonder werk? En bruist jouw hoofd van creatieve ideeën?

Via deze weg kan je rekenen op veel steun om de gebaande paden en iets van jezelf in de wereld zetten? Hoe moeilijk je het hebt na ontslag, weet dat er ook dan, heel wat mogelijkheden voor je klaarliggen!


Wanneer je alle kansen ten volle benut, is het zelfs mogelijk om een aanloopperiode te nemen ongeveer 30 maanden. Deze periode geeft je inzichten en tijd om je business uit te bouwen. En te werken aan een aantrekkelijk concept met veel fun in business. Je kan tijdens deze periode zelfs heel wat opleidingen volgen. Er is een uitgebreid keuzemenu. Ook via Let's Get Inspired kan je via die menukaart dan deelnemen aan verschillende workshops. Je competenties ontwikkelen als ondernemer kan een grote troef zijn tijdens deze periode. Maak ook zeker werk van een business plan , zo heb je een goed zicht over de haalbaarheid van je zaak en de risico's die je al dan niet wil nemen. Als je daarover bepaalde bezorgheden hebt, aarzel niet om mij te contacteren.


Met andere woorden , welk pad jij ook bewandelt, het kan nuttig zijn om samen te werken met een ondernemersbegeleider die samen met jou de mogelijkheden bekijkt en samen met jou je business uitwerkt, aldus Ann Poleunis, ondernemersbegeleider.· Ontdek wat jouw #ondernemersprofiel is? Hoe jouw competenties je kunnen sterken in je business.

· Ontdekt het pad dat het beste bij jou past en bij jouw profiel als ondernemer.

· Laat je omringen met mensen die je helpen over #overview te krijgen, bij het starten van je bedrijf. Daarin kan een #ondernemersbegeleider je helpen.

· Zet eerst de #structuur van je bedrijf op en werk daarna de verdere groei van je bedrijf.

En je zal zien dat ook jij een fantastische ondernemer zal zijn en ook anderen mensen zal inspireren.


➡️ Wil je weten hoe ik ben gestart?

➡️ Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn? Aarzel dan niet om mij te contacteren. Ik (en ook de mensen uit mijn netwerk) helpen je graag verder op weg.

➡️ Wil je weten wat de eerst volgende stap voor jou wordt?

➡️ Wil je graag in contact komen met mijn netwerk? Schrijf je dan in op de Online Netwerk Specials. Deelname is enkel voor geengaeerde ondernemers.


Heeft dit gesprek wat bij je losgemaakt? Laat je inspireren en neem gerust contact met me op ...


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page