Starten met je eigen zaak kan op verschillende manieren
- Ann Poleunis
- 17 aug 2021
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 7 mei
Starten met je eigen zaak kan op verschillende manieren
Meestal vertrekt het vanuit de situatie waarin je jezelf bevindt. Leer hieronder meer over de mogelijkheden. (Wil je vertrekken vanuit een waardeverhaal? Daarover schrijf ik volgende maand meer tips.)
Ben je werknemer en wil je graag iets van jezelf opstarten?
Je kan dan starten in bijberoep. Met voldoende tijd om ervaring op te doen en fun in business op te bouwen. Deze stap is voor iedereen haalbaar tot op een zeker hoogte, waarbij je bijberoep meer inkomsten en dus wellicht ook meer werk begint te krijgen. De kosten(*) om een bijberoep te starten zijn bijna verwaarloosbaar als er minder dan ongeveer 13.000 euro inkomsten uit verder vloeien.
(*) Wat moet je zoal betalen om je bedrijf te starten als je een eenmanszaak opricht?
1. Registratiekosten en BTW nummer aanvragen : ±90 euro
2. Minimum Sociale bijdrage : <dan 90 euro per kwartaal
3.Belastingen op het bedrag van je netto belastbaar inkomen (kort door de bocht : een percentage op je opbrengsten min kosten)
3. BTW (als je BTW van klanten hebt ontvangen hebt min de BTW die je aan leveranciers hebt betaald.)
4. bijkomende vergunningen : bijvoorbeeld FAVV ± 100 euro per jaar
Ben je werknemer en wil je de gebaande paden liever verlaten?
Heb je er genoeg van om te werken voor een ābaasā? Je kan ten allentijde onmiddellijk starten als full time ondernemer. Je neemt de sprong naar het diepe, laat alles achter je en je start met het bouwen van een eigen inkomen en je eigen bedrijf. Deze stap is niet voor iedereen weggelegd. Toch ontmoet ik mƩƩr en mƩƩr mensen die deze stap recent hebben gezet.
Als eenmanszaak:
1. Minimum Sociale bijdrage : > dan 780 euro per kwartaal (afhankelijk van je inkomsten)
2. VAPZ ā SVAPZ ā IPT om je extra zekerheden in te bouwen als ondernemer.
3. Belastingen op het bedrag van je netto belastbaar inkomen (kort door de bocht netto belastbaar inkomen is gelijk aan opbrengsten min kosten als je een ƩƩnmanszaak opricht)
4. BTW (als je ook BTW ontvangen hebt)
5. bijkomende vergunningen : FAVV ± 100 euro per jaar
Als vennootschap:
Zet je de stap naar een venootschap? Dat zijn er nog extra kosten.
6. Ga je een notaris inschakelen om een vennootschap op te richten, dan heb je natuurlijk wel wat extra kosten. Het oprichten van je vennootschap (ongeveer 800 euro voor de oprichting an sich + kosten voor de diensten van jouw notaris)
7. Ook je boekhouder zal meer aanrekenen, want de boekhouding heeft ook wat meer om handen.
Zit je even zonder werk en bruist jouw hoofd van creatieve ideeƫn?
Via deze weg kan je rekenen op veel steun om de gebaande paden en iets van jezelf in de wereld zetten. Hoe moeilijk je het hebt na ontslag, weet dat er ook dan, heel wat mogelijkheden voor je klaarliggen!
Wanneer je alle kansen ten volle benut, is het zelfs mogelijk om een aanloopperiode te nemen ongeveer 30 maanden. Deze periode geeft je inzichten en tijd om je business uit te bouwen. En te werken aan een aantrekkelijk concept met veel fun in business. Je kan tijdens deze periode zelfs heel wat opleidingen volgen. Er is een uitgebreid keuzemenu. Ook via Let's Get Inspired kan je via die menukaart dan deelnemen aan verschillende workshops. Je competenties ontwikkelen als ondernemer kan een grote troef zijn tijdens deze periode. Maak ook zeker werk van een business plan , zo heb je een goed zicht over de haalbaarheid van je zaak en de risico's die je al dan niet wil nemen. Als je daarover bepaalde bezorgheden hebt, aarzel niet om mij te contacteren.
"Met andere woorden , welk pad jij ook bewandelt, het kan nuttig zijn om samen te zitten met een ondernemersbegeleider die met jou de mogelijkheden bekijkt en samen met jou je business uitwerkt", aldus Ann Poleunis, ondernemersbegeleider.

Ontdek wat jouw #ondernemersprofiel is. Hoe kunnen jouw competenties je sterken in je business?
Ontdekt het pad dat het beste bij jou past en bij jouw profiel als ondernemer.
Laat je omringen met mensen die je helpen over een #overview te krijgen bij het starten van je bedrijf. Daarin kan een #ondernemersbegeleider je helpen.
Zet eerst de #structuur van je bedrijf op en werk daarna de verdere groei van je bedrijf.
Je zal zijn dat ook jij een fantastische ondernemer zal zijn en anderen zal inspireren.
ā”ļø Wil je weten hoe ik ben gestart?
ā”ļø Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn?
Aarzel dan niet om mij te contacteren. Ik (en ook de mensen uit mijn netwerk) helpen je graag verder op weg.
Ann Poleunis
Bezieler van Letās Get Inspired!
Kapelstraat 76
2520 Broechem
ā +32 476/96.12.98
ComentƔrios