The 10 c’s of social selling
- Ann Poleunis
- 13 mrt
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 23 apr
Omdat social selling voor (startende) ondernemers vaak een complex begrip is, heb ik onderzoek gedaan naar hoe toonaangevende marktspelers zoals Zoom, Wix en Mailchimp hierover schrijven. De verzamelde informatie heb ik geanalyseerd en gebundeld in de onderstaande samenvatting.
Connectie
Het opbouwen van een sterke connectie met jouw ideale klanten gebeurt niet vanzelf. Zoek eerst uit waar je klanten online “rondhangen”.

Zorg dat je eigen profiel duidelijk en overzichtelijk is opgemaakt. Met een leuke maar aantrekkelijke professionele foto die uitstraalt waar je voor wil staan. Connecteer daarna met je persoonlijke profiel en zorg dat je inpikt op de informatie op het profiel van je ideale klanten. En vertel ook wat jou heeft aangezet om deze connectie te leggen.
Claim je business-profielen op LinkedIn, Facebook, Twitter en Google, mocht je deze profielen nog niet opgemaakt hebben. Zo zorg je voor de 12 tipping points : 12 connectiepunten met je toekomstige klanten.
Nog nooit gehoord van de 12 tipping points? Dat is een term uit de Customer Xperience! Ik leerde dit kennen dankzij het megabedrijf Strategyzer, een Amerikaans bedrijf dat startende en ervaren ondernemers helpt bij de ontwikkeling van nieuwe producten en het lanceren op de markt, leerde ik dit kennen.
Heb je een business profiel op meerdere platforms, dan kan je natuurlijk beslissen om op termijn zelf meer dominant aanwezig te zijn op één van deze platforms. Kies het platform dat jou het meeste ligt.
Communicatie
Je kan na connectie het beste eerst communiceren waar jouw merk over gaat en waar je voor wil staan. Het gedachtegoed achter je merk is belangrijker dan je activiteiten.
Bijvoorbeeld: Mijn naam is Ann Poleunis en mijn bedrijf heet Let’s Get Inspired. Mijn activiteiten zijn ondernemers begeleiden op een persoonlijke manier of via workshops. Het is mijn missie om meer “fun in business” te brengen bij ondernemers en hun personeel. Dit laatste is mijn merk statement.
Wat is jouw merk statement? Laat het gerust weten in de comments onder dit artikel.
Compelling Content
Inhoud is “online money”. Als je de mogelijkheid hebt om waardevolle inhoud te genereren, zal de wereld een pad naar je business voordeur bouwen. Mensen zullen je vinden op basis van de content die je schrijft en de meerwaarde die ze uit jouw content halen.
Content maken kan op vele manieren. Zoek naar de aanpak die het beste bij jou past en die het meest effectief is voor het marketingdoel dat je wilt bereiken. Bepaal daarom eerst of je blogs gaat schrijven, audio-interviews of podcasts wilt doen, of video's om jouw thought leadership en jouw merk op te bouwen.
Bepaal ook welk content onderwerp jij zou willen brengen en tegen welke snelheid je dit kenbaar wil maken. Dit wordt vaak een strategisch contentplan genoemd (zie ook onder punt 7). Heb je weerstand voor het ontwikkelen van content, dan start je best 2-3 maanden voordat je je content-aanwezigheid lanceert met het ontwikkelen van inhoud. Dit helpt je een comfortabelere routine op te bouwen om regelmatig te schrijven. Laat desnoods je content eens nalezen door een bevriende ondernemer of een content writer.
Consistentie
Voordat je jouw inhoud online lanceert, is het belangrijk om relaties op te bouwen en jezelf als bron van informatie en kennis te positioneren in jouw vakgebied. Daarom kan het interessant zijn om eerst een paar maanden op jouw belangrijkste social media platform de inhoud van anderen te delen en vragen te beantwoorden. (Wist je dat professionele organisaties hun blogs minstens 2-3 keer per week bijwerken?) Consistentie is dus een heel belangrijk ingrediënt voor succes op sociale media.
Community
Je wilt jezelf online positioneren als lid van de grotere community. Gebruik de HELP-mantra om duurzame relaties op te bouwen met je nieuwe sociale media verbindingen. Help anderen, betrek mensen, luister eerst en promoot jezelf vervolgens met zorg. Er zijn doorgaans minimaal 7 interacties nodig voordat je een solide relatie hebt met iemand die je online hebt ontmoet. Probeer niet te snel te verkopen; je kunt een relatie beschadigen als een prospect het gevoel heeft dat je niet echt of authentiek bent.
Commercie
Niemand wil het gevoel krijgen dat er verkocht wordt. Als je je werk goed doet, zal jouw doelpubliek bij jou kopen, omdat ze het gevoel hebben dat er niet aan hen verkocht wordt. Er wordt gesteld dat een 4:1 verhouding het meeste effect heeft. Hiermee wordt bedoeld dat je 4x het evenement van iemand anders deelt, om daarna één evenement van jezelf te delen. Natuurlijk wil je dingen verkopen, maar laat dat niet je enige intentie zijn om aan een gesprek deel te nemen. Door een open houding die ook een gunfactor naar anderen toe heeft, gaat jouw frequentie op een positieve manier ervaren worden door anderen en zo creëer je meer kansen.
Clarity
De intentie van content is impact maken. Toch is in praktijk gebleken dat impact maken met inhoud moeilijk te bereiken is als er geen duidelijk doel vooropgesteld is.
Om duidelijkheid te creëren en het doel van je inhoud te bepalen, is het belangrijk een strategie op te stellen. Bij voorkeur een gedetailleerd stappenplan dat je niet alleen vertelt wat je gaat maken, maar ook hoe je het gaat maken, wanneer je het gaat publiceren, met welke frequentie en hoe je het gaat promoten.
Zonder een strategie loop je het risico dat je op willekeurige momenten berichten plaatst over willekeurige onderwerpen zonder een duidelijk doel voor ogen. En dat maakt dat jouw lezers , jouw doelpubliek niet voldoende engagement toont ten aanzien van jouw contact en misschien zelfs wel afhaken.
Currency
Mensen zijn het meest geïnteresseerd zijn in 'wat er nu gebeurt'. Relevante content gaat dus over het creëren van inhoud die aansluit bij de huidige trends en onderwerpen. Het hier en nu van je content moet dus inspelen op de actualiteit die jouw doelpubliek beleeft. Mensen zijn geïnteresseerd in nieuwe trends. Dat wil niet zeggen dat ze zullen inzetten op de verandering die deze trends met zich meebrengen. Jouw content zal hen daar wel bij helpen en inspireren om toch met deze verandering beter te kunnen omgaan en de eerste stappen te zetten naar jouw “nieuwe” wereld.
Congruence
De stap van content maken naar contentmarketing is nog wat anders. Om contentmarketing te laten werken, moet het van hoge kwaliteit zijn en relevant zijn voor jouw doelgroep. Als je nadenkt over het maken van inhoud, richt je jouw strategie dan op de behoeften en interesses van je publiek? Of richt je dat op wat je zelf wil brengen.
Stel jezelf steeds de vraag, naar wat voor informatie is mijn doelpubliek op zoek? Welke problemen kan ik voor hen oplossen?
De sleutel hier is om je publiek en hun pijnpunten echt te kennen. Hun taal te spreken als het gaat om het probleem dat je voor hen oplost. Schrijf inhoud die beantwoordt aan hun specifieke behoeften en de soorten oplossingen waarnaar ze op zoek zijn. Het creëren van persona's voor je doelgroep is volgens sommige marketeers een cruciaal onderdeel van het ontwerpen van je contentstrategie en het echt begrijpen van wie je probeert te bereiken.
Commitment
Bij de laatste C draait alles om commitment. Contentmarketing is een marathon, geen sprint. Het kost tijd om te leren, te meten en resultaten te zien. Het vereist consistentie en toewijding op de lange termijn.
Inzichten krijgen in je content zal je ongetwijfeld sterker maken als ondernemer en ervoor zorgen dat je niet alleen online maar ook offline betere gesprekken met mensen zal voeren.
Want content leert ons zoveel over onszelf als ondernemer, als communicator, als inspirator. En als startende ondernemers hoort dat allemaal bij je groeicurve om een betere ondernemer te worden en de beste versie van onszelf neer te zetten.
Heeft dit artikel iets bij je losgemaakt? Wil je graag jouw leercurve verder triggeren? Aarzel dan niet om een inspiratiemoment te boeken (via mijn website). Ik spar graag met (startende) ondernemers.
Met warme groeten,
Ann Poleunis
Bezieler van Let’s Get Inspired!
Kapelstraat 76
2520 Broechem
✆ +32 476/96.12.98
#vrouwelijkeondernemers #mannelijkeondernemers #startendeondernemers #start-up#zelfrealisatie #zelfzorg #zelffinanciering #persoonlijkeontwikkeling #businessdevelopment#inspiratiegesprek #klankbord #businesscoaching #futureproofondernemen #authentiekondernemen #levenslangleren
Comments